Cara Bikin Nasi Lapola (Maluku)



Bahan :
  • 250 g kacang tolo, bersihkan, rendam semalaman
  • 600 ml air
  • 1 lembar daun pandan, robek-robek
  • 500 g beras, bersihkan, cuci
  • 1 butir kelapa agak muda, bersihkan kulit arinya, parut memanjang
  • Garam secukupnya
Cara Membuatnya :
  • Rebus kacang tolo hingga lunak dan cairan mengering. Angkat.
  • Didihkan air dan daun pandan. Masukkan beras, masak di atas api kecil hingga cairan terserap.
  • Campurkan aronan beras dengan kacang tolo rebus, kelapa parut dan garam. Aduk hingga rata.
  • Pindahkan dalam dandang, kukus sekitar ± 30 menit hingga matang. Angkat.
  • Selagi panas aduk perlahan sambil dikipasi agar nasi menjadi pulen.
Share on Google Plus
    Please add Your Comment
    Comment on smileambon